Obróć urządzenie do pozycji poziomej
closeINFO METAMORFOZA DOMU KOSTKI Z 1979R NA WILANOWIE . WYROZNIENIE MURATORA: ,,PRZEBUDOWA 2015"

FUNKCJA: Budynek mieszkalny z przeznaczeniem na działalność biurową
LOKALIZACJA: Warszawa, Wilanów Stary, Królewicza Jakuba 19

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 300m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 470m2
ROK: Realizacja 2012
AUTOR: mgr arch. Paweł Lis

PROJEKT WNĘTRZ: mgr arch. Paweł Lis

WYRÓŻNIENIE MURATORA: ,,PRZEBUDOWA ROKU 2015,,

Metamorfoza film. KLIKNIJ TUTAJ

Dziękujemy za udostępnienie materialu Domo+ i Addsum Movies Images

Nowy modernizm w Warszawie zadomowił się na dobre. Już nie przypomina tego z PRL-u lat 80-tych. Tak wygląda willa z 1979r na Wilanowie poddana gruntownemu remontowi w roku 2012.
30 lat temu obowiązywało w Polsce Ludowej prawo ograniczonej powierzchni użytkowej w domu jednorodzinnym. W związku z tym aby ominąć owczesne prawo i uzyskać większy niż dopuszczalny metraż, każda kondygnacja w tym domu została przesunięta o 150cm i zamiast 3-ech poziomow uzyskano ich aż 6-ść. Typowa dla tamtego okresu ,,kostka,, kryła w sobie nietypowe rozwiązanie.

Zadanie polegało na powiększeniu i przystosowania domu do funkcji biurowej przy jednoczesnym zachowaniu jego mieszkalnego przeznaczenia. W oparciu o zastany nietypowy układ wnętrza i decydując się na radykalne rozwiązania budowlane budynek został powiększony do 300m2 uzyskując przy tym ciekawy i niepowtarzalny wygląd. Elewacja frontowa została wyburzona i w całości przeszklona. Z 3-ech półpięter usunięto wszystkie ściany działowe zastępując je w części taflami bezpiecznego szkła. Dzięki różnicy poziomów udało się zachować wyraźny podział funkcji a uwolniona kubatura zaczęla się swobodnie przenikać tworząc w całym domu wrażenie jednej otwartej przestrzeni. Efekt potęguje ogromna ilość światła, która dostaje się do wnętrza przez okna frontowe i częściowo przeszklony dach.

W środku domu wymurowano ścianę kominową o którą została wsparta nowa klatka schodowa. Do 2-óch poziomow z pokojami dodano podwieszone balkony. Do wykończenia wnętrza użyto deski dębowej, szarego łupanego gnejsu i czarnego bazaltu. Wysunięta i ścięta pod kątem nadbudowa fasady oraz dobudowane wejście z wiatą garażową nadaje całości mocno modernistyczny charakter i podkreśla oryginalny wygląd domu.