Obróć urządzenie do pozycji poziomej
closeINFO PAWILON W JOZEFOSŁAWIU

FUNKCJA: Budynek mieszkalny jednorodzinny
LOKALIZACJA: Józefosław, Warszawa

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 485m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 3000m2
ROK:  luty 2018

INWESTOR: Prywatny

ARCHITEKT: mgr arch. Paweł Lis

WSPOŁPRACA: mgr arch. Karolina Osuchowska

KONSTRUKCJA: mgr inż. Daniel Chmiel

wizualizacje: Grzegorz Lis

Duża regularna działka na warszawskim Jozefoslawiu dała możliwość do zaprojektowania  pawilonu w ksztalcie rozciągniętej litery ,,L,, z równoległą nadbudową nad parterem od strony południa. W parterze w skrzydle południowym zlokalizowane są: salon, jadalnia, kuchnia i gabinet. W skrzydle wschodnim: pokoj gościnny, sala fitnes i pracownia. Na przecięciu obu sekcji znajduje się hol wejściowy oraz pomieszczenia gospodarcze z garażem 3 -stanowiskowym. Na piętrze znajduje się pokój dziecka z garderobą i lazienką, sypialnia z garderobą i łazienką oraz pralnia.

Dzieki ustawieniu budynku w ksztalcie litery "L" -skrzydłem wschodnim od strony wjazdu, udało się stworzyć dobrze nasłoneczniony intymny dziedziniec. Dzięki mocnemu przeszkleniu parteru i piętra to on skupia uwagę całego domu.

Energooszczędność to także cecha domu o dużej ilości okien. Podwyższone właściwości termiczne okien uzyskano stosując cieply profil aluminiowy i pakiet 3-szybowy. Dodatkowo zastosowano płyty izolacyjne PIR o współczynniku przewodzenia ciepła Lambda 0,022 W/(mK) oraz isomur w miejscu podparcia okien. W domu zaprojektowano rekuperacje. W parterze zastosowano szkło bezpieczne. Do wykończenia elewacji zastosowano płytę firmy Knauf typu Aquaproof oraz lamele stalowe w formir pionowych żaluzji.

Mocno przeszklony budynek został zaprojektowany w prosty sposób i w oparty o przejrzystą funkcje. Całość dobrze wpisuje się w teren i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter zabudowy pawilonowej.

Projekt  jest w trakcie realizacji.