Obróć urządzenie do pozycji poziomej
closeINFO DOM CERAMICZNY NA ŻONKILOWEJ

FUNKCJA: Budynek mieszkalny jednorodzinny
LOKALIZACJA: ul. Żonkilowa, Wawer pod Warszawą

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 270m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 1250m2
ROK: wrzesień 2016/w trakcie realizacji

INWESTOR: Prywatny

AUTOR: arch. Paweł Lis
WSPÓŁPRACA: arch. Katarzyna Kmita

PROJEKT WNĘTRZ: arch. Paweł Lis

wizualizacja: arch. Łukasz Ługowski

 

Wydłużona działka przy ul. Żonkilowej na Wawrze  dała mozliwosc do zaprojektowania  pawilonu w ksztalcie rozciągniętej litery ,,N,, z poprzeczną nadbudową. W parterze zlokalizowana jest funkcja dzienna, sypialnia rodzicow oraz pomieszczenia gospodarcze z garażem. Na piętrze znajdują się pokoje dzieci przeszklone z dwoch stron.

Gorna część litery ,,N,, Od strony południowo zachodniej obejmuje swoimi ramionami półotwarte patio na którym znajduje się basen. Dziedziniec skupia uwaga całego domu. Szerokie okna parteru i pokojow na piętrze wychodzą w jego kierunku. Na zewnątrz został zaprojektowany kominek ze strefą wypoczynku osłonięty od strony sąsiada ażurową ścianą. Miejsce zostało zadaszone lekkim stropem podpartym tylko od strony domu. Dolną część litery stanowi wejście do domu i garaż.

Energooszczędność to także cecha domu o dużej ilości okien. Podwyższono właściwości termiczne okien stosując cieply profil aluminiowy i paiet 3-szybowy. Dodatkowo zastosowano plyty izolacyjne PIR o współczynniku przewodzenia ciepla Lambda 0,022 W/(mK). W parterze zastosowano szklo bezpieczne. Do wykończenia elewacji zastosowano płytkę klinkierową w kolorze kości słoniowej oraz płyty na stelażu typu alucobond.

 Mocno przeszklony budynek został zaprojektowany w prosty sposób i w oparty o przejrzystą funkcje. Całość dobrze wpisuje się w teren i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter zabudowy pawilonowej.

Projekt uzyskal pozwolenie na budowę i jest w trakcie realizacji.