Obróć urządzenie do pozycji poziomej
closeINFO RB23. REZYDENCJA BUTIKOWA POD WARSZAWĄ.

FUNKCJA: Budynek mieszkalny jednorodzinny
LOKALIZACJA: miejscowość pod Warszawą

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 285m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 1800m2
ROK: 2017-2019

INWESTOR: Prywatny

AUTOR: mgr arch. Paweł Lis

KONSTRUKCJA: mgr inż. Daniel Chmiel

PROJEKT WNĘTRZ: mgr arch. Paweł Lis

FOTO: Radek Gałczyński

Czy współczesny trzystu metrowy dom może aspirować do miana rezydencji? Według nas może. 

RB23 nie posiada okazałej, wielokondygnacyjnej bryły tylko lekką, dynamiczną kompozycję, którą stanowią trzy prostopadłościany. Każdy z nich został obłożony płytką klinkierową i kryje w sobie inną funkcję. Dom został wybudowany w małej leśnej miejscowości pod Warszawą.

Od strony wschodniej w najdalej wysuniętym prostopadłościanie został zlokalizowany dwu stanowiskowy garaż z szerokim podjazdem. Druga, równoległa do drogi bryła kryje w sobie strefę dzienną. Wejście do niej zostało podkreślone poprzez szklaną zabudowę wiatrołapu do którego prowadzi alejka wykonana z wielkoformatowych płyt z betonu architektonicznego. Dodatkową rolępełni duże kwadratowe okno w wiatrołapie, które stanowi świetny kadr dla wewnętrznych schodów.

Po wejściu do domu widok otwiera się na przestronny salon z kominkiem, jadalnię i otwartą kuchnię z wyspą. Po drugiej stronie korytarza jest gabinet, pokój gościnny, duża garderoba i toaleta. Obie strefy dzielą jednobiegowe schody swobodnie oparte na stropie piętra.  Dzięki ażurowej konstrukcji biegu i szklanej barierce udało się osiągnąć wrażenie ich dużej lekkości. Parter charakteryzuje wysokość 3m oraz brak betonowych podciągów nad otworami okiennymi. Dzięki temu okna rozcinają ścianę od podłogi do samego sufitu.

 Z salonu poprzez rozsuwane okna HS można przejść na taras zewnętrzny. Tutaj mieści się prawdziwa strefa relaksu. W cieniu pod nawisem balkonu ustawiono kanapy z widokiem na ogród. Zamiast dużego krytego basenu mamy podgrzewany moduł basenu z jacuzzi . Całość została osadzona w podeście z drzewa egzotycznego. Obok został zaprojektowany zadaszony aneks, który pełni rolę letniej jadalni. Nagłośnienie ukryto w dociepleniu zadaszenia zewnętrznego. Ze strefy odpoczynku roztacza się widok na uporządkowaną leśną zieleń. Oprócz wieloletnich sosen i dębów są nasadzenia jałowców, cisów i berberysów. Przed komarami chroni lawenda i kocimiętka

 Trzeci prostopadłościan stanowiący piętro budynku został postawiony na bryłach parteru i jest najbardziej charakterystycznym elementem całego założenia. Od strony wejściowej jego elewacja została rozcięta długim wąskim oknem, które zostało wciśnięte w głąb ściany. Efekt został podkreślony przez ukośne ścianki oprawione w ceramiczną wąską ramę fasady. Piętro to strefa przeznaczona wyłącznie dla domowników. Są tutaj dwa dziecięce pokoje z łazienką, sypialnia rodziców z łazienką i garderobą oraz pralnia. Z pokojów można wyjść na balkon, który jednocześnie stanowi zadaszenie zewnętrznej strefy wypoczynku.

 Oprócz standardowych instalacji dom posiada rekuperację, ogrzewanie podłogowe oraz inteligentny system zarzadzania światłem. Wielkoformatowe okna są wykonane w systemie ślusarki aluminiowej, elewacja została wykonana z płytek klinkierowych a wykończenie podjazdu i chodników ułożono z płyt betonu architektonicznego.

Ten prawie trzystu metrowy dom z dwustanowiskowym garażem , jego ascetyczny wygląd i funkcja jaką zawiera a także leśny ogród z basenem i strefą wypoczynku zasługuje na miano małej butikowej rezydencji.